Olika fotproblem

Olika problem du kan ha med dina fötter

Vårtor

Varför får man vårtor?

Vårtor uppstår på grund av ett HPV virus och är mycket smittsamma. Vårtorna försvinner oftast av sig själv, men det kan ta lång tid och fotvårtor kan ge besvär med smärta och upplevas som kosmetiskt störande. Vårtor smittar och därför måste du göra något åt det. 

Behandling av vårtor.

 

Det finns fler möjligheter att behandla vårtor på, beroende av vart dom sitter, hur dom ser ut, hur gamla vårtorna är, hur gammal du är och vilket liv du lever. Rätt sätt at behandla dina vårtor försöker vi att hitta ihopp. 

Liktorn

Vad är en liktorn?

En liktorn är en slags förtjockning av huden och uppstår efter långvarigt tryck eller friktion mot en viss del av foten. Det är vanligt att en liktorn uppstår på eller under tårna, under foten eller i kanten av tånageln. Liktornar kan även bildas mellan tårna och är då oftast mjukare till konsistensen.

Behandling av liktorn.

Om du har haft liktornarna under lång tid, kan du ha otur och det har bildats nerver och blodkärl i dom.

Jag skär bort och försöker att se till at den/dom inte gör ont.

 

Eftersom liktornar är symtom på ett problem försöker jag at identifiera orsaken. Ofta kan det bero på en felställning och då kan du få hjälp med hur du kan avlasta foten. 

Nageltrång

Varför får man nageltrång.

Att få nageltrång är relativt vanligt, och kan ha många olika orsaker. Den vanligaste orsaken till nageltrång är att du klippt dina naglar fel eller kanske du har haft på dig för trånga eller smala skor, Du kan också få nageltrång om du har väldigt tunna och platta naglar som skivar sig eller att du har starkt välvda naglar, nageltrång kan vara ärftligt.

Behandling av nageltrång

Den nagelbit som orsakat problemet tas då bort och du får råd i hur du ska hand om dina fötter efteråt. Det finns flera möjligheter vilken som passar bäst för dig bestämmer vi ihop. Ofta behövs flera besök. Det är viktigt att du inte väntar för länge med att söka hjälp. 

Psoriasis på fötter och naglar.

Vad är psoriasis på fötter och naglar?

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk sjukdom i huden som får din kropp att producera för många hudceller och bildar fläckar av röd, fjällig och ibland kliande hud i olika delar av kroppen.

Behandling av fötter med psoriasis.

Jag skär bort det som går at skära bort, huden kan var väldigt skör och en behandling kan dröja länge. Jag har en fotcreme som är gjord för psoriasis fötter, den funkar jätte bra. I gemenskab kan vi bättra dina fötter. 

Onycogryphosis

Onycogryphosis vad är det?

Onychogryphosis är en sjukdom i naglarna på fingrar eller tår som resulterar i förtjockning av en eller flera naglar till den punkt där den får ett krökt, hornliknande utseende och är gult till brunt i färg.

När naglarna växer blir de mycket svåra att klippa eftersom de är så tjocka och de utvecklar ofta svampinfektioner.

Under tiden kan behandling innebära användning av anpassade skor eller ta bort naglar som är hårt drabbade, förutom att hantera svampinfektioner.

 

Några orsaker till denna störning är upprepade skador på naglarna eller otillräcklig blodtillförsel.

Behandling av naglar med onycogryphosis.

 

Jag kan klippa och slipa nageln så den blir snyggare. Ibland går nageln av, då kan jag ”bygga” en ny som ser ut som en vanlig nagel. Jag har ofta haft tur med att hjälpa kunder få sådana naglar friska igen- det dröjer, men du kan få fina naglar igen. 

Fotsvamp

Varför får jag svamp?

Fukt och värme. Om du inte ser till at dina fötter och tår torkas ordentligt innan du tar på dig skor och strumpor är där risk att få svamp. Runt 20% av alla vuxna i Sverige har fot/nagel svamp. Det går at bota Nagelsvamp kan uppstå både på fingernaglar och tånaglar, men det är vanligast att få svamp under en tånagel. När en nagel blir angripen av svamp blir den missfärgad, mjuk och spröd. Tjocka naglar är också typiskt. Ibland går nageln sönder eller lossnar helt. Huden närmast nageln kan även fjälla.

Det är vanligt att svampen även angriper huden mellan tårna, på fotens sida eller undersida.

Fotsvamp förekommer ofta samtidigt som nagelsvamp. Då brukar huden fjälla, klia och ibland uppstår blåsor eller små sprickor i huden.

Behandling av svamp på naglar och fötter.

Se till at fötterna är torra innan du tar på dig strumpor och skor. Tvätta strumpor vid min. 60 grader.

Jag hjälper med behandlingen, det kommer at dröja runt et år innan dina naglar är friska igen, men det kommer att bli bra igen om du vill.